+380948101009; 0322201009

и звикли асоціювати харчові отруєння з м’ясом та рибою, грибами, молоком або просто з антисанітарними закладами на міському вокзалі, однак інколи все не так очевидно, як здається. Хіба ваші інстинкти самозбереження здатні передбачити небезпеку від інжирного варення, що цього року стало причиною інциденту з 38 жертвами?

Лідія Бухтман, експерт Інформаційної ради з безпечності харчових продуктів, попереджає: “На жаль, будь-яка їжа може спричинити отруєння”, і вона беззаперечно має рацію. 

Тож сьогодні ми розповімо про 5 джерел харчового отруєння, про які ви навіть не здогадувалися!

Фото: Jaromila

Варений рис або паста

Bacillus cereus - це досить маленька, але витривала бактерія. Вона живе на зернах і, як правило, абсолютно нешкідлива, проте після процесу приготування Bacillus cereus здатна утворювати жаростійкі спори. Вони можуть проростати і виробляти токсин, що викликає нудоту, блювоту і діарею у споживача рису або макаронних виробів, які не були охолоджені належним чином після приготування. Легке розігрівання цих продуктів не знищить токсини, тому, наприклад, якщо ви готуєте смажений рис, вам потрібно ретельно його переварити.

Супи та соуси

Існує поширена в природі бактерія під назвою Clostridium perfingens, що зазвичай не виступає в ролі загрози для життя людини. Вона любить теплі, вологі та позбавлені повітря середовища, такі як великий ковш з охолодженим супом, підливою або соусом. За цих умов бактерії можуть утворювати токсичні спори, які неможливо знищити при подальшій обробці. Потрапляння цього токсину в кишечник викликає біль в животі та  діарею.

Фрукти 

Вам вже відомо про лістеріоз та страшні наслідки, які чекають на жертв цієї хвороби. Минулого року дегустація баштанної дині вартувала чотирьом людям життя. На жаль, перелік джерел ураження Лістерією для більшості людей закінчуються на сирі, молоці або ж м’ясі. Це може здивувати, але вона також часто ховається на брудній поверхні фруктів та овочів, тож зайва обачність тут точно не зашкодить. 

Випічка з заварним кремом

Ніжний заварний крем у вашому десерті - це ідеальне місце для розмноження неприємної бактерії під назвою золотий стафілокок. Вона виробляє той самий токсин, що викликає нудоту, блювоту і спазми в шлунку. Потрапляння стафілокока до їжі часто пов’язане з недотриманням правил гігієни на кухні, а саме з працівниками, які не миють руки чи не покривають свої порізи бинтами та рукавичками.

Фруктові фреши

Свіжий фруктовий сік не дарма входить до переліку продуктів корисного харчування, проте потрібно пам’ятати про чіткі правила його зберігання. Якщо ви залишите свій фреш в теплому місці, то створите ідеальне середовище для E. coli бактерій, що можуть серйозно нашкодити вашому здоров’ю. Сік, як і молоко, обов’язково потрібно зберігати в холодильнику. 

Як уникнути харчового отруєння

Одразу зазначимо, що ви не зможете контролювати абсолютно все і, навіть вчені вважають, що це позбавлено сенсу. Однак існують елементарні правила, яких досить легко дотримуватися. Більшість харчових отруєнь відбуваються через недбалість працівників на кухні, тож:

  • будьте певні, що помили руки перед обробкою їжі;
  • попередньо зберігайте продукти в температурах до -5C або понад 63C;
  • ніколи не вживайте приготовану їжу, що простояла в холодильнику більше кількох днів.

Джерело: goodfood.

Последние новости

Все
Наши новости
Новости отрасли
Показать еще ЗАГРУЖАЮСЬ... ЭЛЕМЕНТОВ БОЛЬШЕ НЕТ