+380948101009; 0322201009

Чиказький Інститут харчових технологій(IFT) на своєму сайті опублікував відповіді на низку поширених запитань, стосовно взаємозв’язку їжі та коронавірусної інфекції. Консорціум “Якості торговельних мереж” обрав для вас найкорисніші з відповідей, щоб ви змогли убезпечити себе та своє виробництво.

  1. Чи може COVID-19 передаватися людині через їжу?

Відповідь: На сьогодні Європейський орган з безпеки харчових продуктів (EFSA) та Агентство з контролю за продуктами і ліками США запевняють, що станом на сьогодні немає жодних доказів того, що упаковка харчових продуктів або харчові продукту є ймовірним джерелом зараженням на коронавірсну інфекцію. Однак дослідження епідеміології та патогенезу цього вірусу досі тривають, оскільки ситуація навколо хвороби швидко розвивається і з часом може змінитися.

  1. Чи може COVID-19 передатися працівником харчової промисловості, що обробляє вашу їжу?

Відповідь: Кожен, хто обробляє, готує та подає їжу, завжди повинен дотримуватися правил безпечного поводження з їжею, наприклад, часто мити руки та поверхні. Оскільки передача COVID-19 через забруднення навколишніх природних поверхонь та об'єктів поки не є повністю дослідженою, роботодавці повинні ретельно слідкувати за станом здоров’я своїх працівників та контролювати дотримання всіх санітарно-епідемічних норм. 

  1. Чи можливо захворіти на COVID-19 від дотику до їжі, упаковки з їжею або контактів з їжею, якщо на ній присутній коронавірус?

Відповідь: Станом на сьогодні немає жодних доказів того, що харчова та харчова упаковка пов'язана з передачею COVID-19, тому суттєвих причин для додаткового занепокоєння немає. Як і інші віруси, цілком можливо, що вірус, який викликає COVID-19, може деякий час виживати на поверхнях або предметах. З цієї причини вкрай важливо дотримуватися 4 основних принципів безпечності харчових продуктів - очистити, розділити, приготувати та охолодити.

  1. Що робити, якщо працівник на вашому харчовому комбінаті/фермі отримав позитивні результати тесту на COVID-19? Яких заходів потрібно вжити, щоб гарантувати безпеку продуктів, які там виробляються?

Відповідь: Вважається, що COVID-19 поширюється насамперед від людини до людини через повітряно-крапельний шлях. Якщо у працівника підтверджено наявність коронавірусної інфекції, роботодавці повинні проінформувати своїх колег про можливу загрозу потрапляння COVID-19 у їхній робочий простір. Хворі працівники негайно повинні звернутися до лікаря та потурбуватися про своє здоров’я, а роботодавцям потрібно проконсультуватися з місцевим управлінням охорони здоров'я для отримання додаткових рекомендацій. Хоча основна відповідальність у цьому випадку полягає в вживанні відповідних заходів для захисту інших працівників та людей, які, можливо, контактували з хворим працівником. Заклади повинні також повторно підвищити увагу до очищення та санітарії, щоб контролювати будь-які ризики, пов'язані з хворобою.

Пандемія COVID-19 - це явище, яке швидко розвивається та значною мірою впливає на багато складових національної економіки та системи охорони здоров’я. Нашим спільним завданням залишається детальний аналіз ситуації, проведення профілактичного контролю та дотримання вимог щодо якості та безпечності продукції.

Последние новости

Все
Наши новости
Новости отрасли
Показать еще ЗАГРУЖАЮСЬ... ЭЛЕМЕНТОВ БОЛЬШЕ НЕТ