+380948101009; 0322201009

Вчений під час підготовки до кулінарного конкурсу винайшов новий спосіб тривалого зберігання продуктів — за допомогою шовку. Після цього він створив стартап, який виграв кілька стартап-конкурсів. Згодом вчений запатентував нову технологію. «Шовковий» метод, як з’ясувалося, дозволяє збільшити час зберігання продуктів до 200%. 

Про це повідомляє Scientific Reports.

Бенедетто Мареллі, доцент кафедри цивільного та екологічного проектування в Массачусетському технологічному інституті (MIT), знайшов нове застосування для шовку. Готуючись до кулінарного конкурсу в лабораторії, єдина вимога якого полягало в тому, щоб додавати шовк в кожне блюдо, Мареллі випадково залишив на лавці полуницю, змочену в шовку. Коли він повернувся майже через тиждень, виявилося, що полуниця, на яку він завдав покриття, досі була їстівною. Тепер учений розглядає своє раптове відкриття як можливість досліджувати здатність шовку вирішувати проблему харчових відходів.

Мареллі на базі MIT створив стартап, який прагне повторити і розширити найперше відкриття, використовуючи шовк в якості основного інгредієнта для розробки інструментів, які зможуть подовжувати термін придатності всіх видів швидкопсувних продуктів. Серед них — м'ясо, риба, нарізана їжа та інші види продуктів харчування.

Зараз одна третина світових запасів продовольства витрачається щорічно, при цьому більше 10% населення планети страждає від голоду. Харчові відходи мають серйозні соціальні, економічні та медичні наслідки, які зачіпають як розвинені, так і країни, що розвиваються. Хоча з'явилося багато технологій, спрямованих на продовження довговічності свіжих продуктів, вони, як правило, використовують генетичні модифікації, екологічно шкідливі пакувальні матеріали або є надто дорогими для реалізації.

«Поки що більшість інновацій в харчовій і агротехнології засновані на генній інженерії, інженерії рослин, машинобудуванні, штучному інтелекті та комп'ютерних науках. Існує багато можливостей для інновацій з використанням матеріалів, таких як наноматеріали і біоматеріали. Шовк — це спосіб вирішити багато проблем, що стоять перед харчовою промисловістю, не змінюючи вроджених властивостей самих продуктів», — говорить американський винахідник Бенедетто Мареллі.

Сильні сторони шовку є наслідком природної простоти матеріалу, відточеною тисячоліттями еволюційної біології. В Cambridge Crops використовується запатентований і ефективний процес з використанням тільки води і солі для виділення і перетворення натурального білка з шовку. Це дозволяє легко інтегрувати шовкові покриття Cambridge Crops в існуючі лінії по переробці харчових продуктів без необхідності в дорогому новому обладнанні або модифікаціях. Після нанесення на поверхню їжі шовкове покриття утворює непомітний бар'єр, що не має запаху та смаку. Він уповільнює природні механізми розкладання їжі. Залежно від продукту, термін зберігання може збільшитися до 200%. Це не тільки дозволяє зменшити кількість харчових відходів, але також знижує викиди парникових газів при транспортуванні.

 

Свіжі новини

Всі
Новини галузі
Наші новини
Відобразити більше Завантаження... NO MORE ITEMS