+380948101009; 0322201009

Новини

Новини

Харчова промисловість в Україні не стоїть на місці. Щодня виникають нові види продукції, виробники чи навіть торгові мережі! Та перш ніж потрапити на полиці магазинів чи закладів харчування, кожен продукт повинен пройти низку перевірок, одна з яких це аудит виробництва. Консорціум якості торговельних мереж організовує такі аудити для підприємств, які є Основними членами Консорціуму. Аудити проводяться за визнаним торговельними мережами чек-листом IFS Global Markets Food V.2 з додатковими вимогами.

Кожен постачальник, який бажає працювати з торговленими мережами може пройти такий аудит та підтвердити високий рівень власного виробництва.

Але ж які ці критерії оцінювання? Що потрібно виконати і чи виконує їх ваше виробництво?

 

Не вагаючись, ми вирішили почати знайомити вас із положеннями чек-листа IFS Global Markets Food V.2 з додатковими вимогами. Ми будемо розповідати, які вимоги містить чек-лист, що вони озанчають, та що потрібно робити під-ву, щоб виконати їх в повній мірі.

 

Отже, перша і дуже важлива вимога базового рівня (В.А.1)Специфікації (технічні умови) включаючи випуск продукту.

Підприємство має забезпечити, щоб специфікації на продукцію були відповідними, точними, а також враховували відповідність належним вимогам  безпечності, законодавства та  споживача/замовника. Підприємство має підготувати та впровадити відповідні процедури, пов’язані з випуском продукції.

 

ЩО ЦЕ ОЗНАЧАЄ?

a) Специфікації всіх складових продукту повинні відповідати вимогам безпеки, законодавствата замовникам.

b) Специфікації будуть контролюватися призначеною особою і повинні бути оновленими, чіткими, узгодженими в межах підприємства та із замовником/споживачем для забезпечення прозорості.

c) Чітка процедура випуску продукції повинна бути задокументована, узгоджена та впроваджена для того, щоб гарантувати, що випущений продукт відповідає узгодженим характеристикам.

 

ЩО ПОТРІБНО РОБИТИ ПІДПРИЄМСТВУ?

a) Необхідно призначити відповідальну особу, яка буде контролювати дотримання специфікацій, їх актуальність, відповідність та інформувати відповідний персонал. Відповідальний також буде керувати всіма змінами.

b) Специфікації всіх складових повинні відповідати вимогам безпеки, законодавства та споживача/замовника і бути узгоджена з кожним постачальником.

c) Специфікації на готову продукцію повинні бути доступними для того, щоб задокументована процедура випуску продукції гарантувала, що продукт або буде належним чином випущений або затриманий через невідповідність специфікаціям..

 

 

Вражає? І ми так думаємо. А згодом ми поділимося наступними пунктами чек-литса. Слідкуйте за новинами.

 

Що таке Стандарти IFS?

 

На сьогоднішній день IFS містить шість напрямів, які були спеціально розроблені для складної системи поставок. Якщо конкретніше, це — стандарти технологічних процесів, з урахуванням законодавчих положень, а також гарантій безпечності та якості продукції. Сертифікація IFS показує, що певна сертифікована компанія дотримується вимог замовника.

 

Які існують напрями:

 

 

IFS HPC - це стандарт забезпечення безпечності продукції, зниження витрат і забезпечення прозорості щодо виробничого ланцюга товарів для дому та особистої гігієни.

 

IFS Global Markets HPC

Глобальні ринки IFS - HPC – стандартизована програма оцінки непродовольчої безпечності для роздрібної торгівлі, а також виробників продукції HPC. Програма призначена для підтримки “малого та/або бізнесу, що розвивається” у розробці власних систем управління безпечністю продукції та перших кроків на шляху до впровадження стандарту HPC IFS.

 

IFS Food - стандарт для аудиту компаній, які виробляють продукти харчування, або компаній, які пакують сипучі харчові продукти. Застосовується лише в тому випадку, коли продукт "переробляється або обробляється" або якщо існує небезпека забруднення продукту під час первинної упаковки.

 

IFS Global Markets Food - це стандартизована програма оцінювання безпечності харчових продуктів для підприємств роздрібної торгівлі, а також продовольчих товарів фірмової промисловості. Програма призначена для підтримки «малого та/або бізнесу що розвивається» у розвитку власних систем управління безпечності харчових продуктів та перших кроків на шляху до впровадження продовольчого стандарту IFS.

 

Стандарт IFS Wholesale / Cash & Carry Standard був розроблений щоб оптимізувати процедури аудиту ринків оптових та Cash&Carry. Ці два види бізнесу розглядаються як важливі зв'язки між виробниками та переробниками, а також комерційними клієнтами. Окрім широкого асортименту товарів, вони також можуть здійснювати певну обробку та розробляти ВТМ. Залежно від основної діяльності компанії, застосовується індивідуальний контрольний список для оптової торгівлі та Cash&Carry.

 

IFS Logistics застосовується як до продовольчих, так і до непродовольчих товарів, і охоплює всі логістичні заходи, такі як навантаження, вивантаження та транспортування. Стандарт може застосовуватися до всіх видів транспорту: важкі вантажні транспортні засоби, поїзди, кораблі, літаки та будь-який інший вид транспорту.

 

 

IFS Global Markets Logistics

Мета програми IFS Global Markets Logistics - сприяти локальному доступу до ринку, створювати взаємне сприйняття по ланцюгу поставок та забезпечувати основу для наставництва, розробки та оцінки логістичних послуг для малого постачальника та постачальника який розвивається. Ці компанії можуть зіткнутися з труднощами у впровадженні ефективних процесів безпечності та якості продукції через їх розмір, відсутність технічного досвіду чи економічних ресурсів. Програма включає протокол для поступового керування безперервним удосконаленням систем управління безпечності логістики. Він пропонує гнучко застосовувати поетапний підхід у розумінні часу, початкового рівня та кінцевого рівня для його досягнення. Більше того, IFS Global Markets - Logistics пропонує хорошу можливість зробити перші кроки до повної сертифікації IFS Logistics.

 

IFS Broker - це стандарт, застосовний до компаній, які в основному займаються торгівлею. Брокер може вибрати власник або не володіти товаром, що торгується. У будь-якому випадку, брокер несе відповідальність за безпечність, якість та законність торгуваних товарів, а IFS Broker може допомогти виконати ці вимоги.

 

 

IFS PACsecure - стандарт для аудиту виробників та переробників первинних, та вторинних пакувальних матеріалів.

З початку березня цього року різноманітні європейські країни винесли майже 100 попереджень щодо сальмонели в охолодженій та замороженій птиці з Польщі.

Вчений під час підготовки до кулінарного конкурсу винайшов новий спосіб тривалого зберігання продуктів — за допомогою шовку. Після цього він створив стартап, який виграв кілька стартап-конкурсів. Згодом вчений запатентував нову технологію. «Шовковий» метод, як з’ясувалося, дозволяє збільшити час зберігання продуктів до 200%. 

Найбільша мережа продовольчих супермаркетів у Польщі під назвою Biedronka потрапила в скандал через своє бажання нажитися з покупців, які прагнуть підтримати вітчизняного виробника. Відтак, в магазинах рітейлера продавалися українські огірки та бельгійська морква з маркуванням овочів місцевого виробництва.

Сьогодні, 7 червня 2020 року,  ми маємо нагоду відзначити Всесвітній день безпечності харчових продуктів вперше. В грудні 2018 року відповідне рішення було ухвалено Генеральною Асамблеєю ООН. Всесвітня організація охорони здоров’я зазначає, що обраним гаслом для святкування стало “Безпечність харчових продуктів — справа кожного”.

Дослідники MIT розробили датчик для контролю рослинного гормону етилену для визначення, коли фрукти та овочі починають псуватися.

Курятину з сальмонелою, вироблену в Польщі, тепер виявили в Миколаївській області. Про це йдеться в повідомленні ГУ Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів в Миколаївській області.

Консорціум “Якості торговельних мереж” щотижня організовує робочі онлайн-зустрічі. Зараз наша команда спрямована на затвердження нової версії чек-ліста, за яким в майбутньому проводитимуться аудити. 

 

Консорціум "Якості торговельних мереж" підготував для вас перелік одних з найпоширеніших міфів про харчові отруєння та спростував всі оманливі судження стосовно них. Читайте в нашому матеріалі про заморожене м'ясо, ризики отруєня для вегетаріанців та  багато іншого.

Рекомендації щодо регулярного миття рук з милом та водою завжди будуть актуальними, адже ця нехитра процедура гарантовано зменшує кількість всіх мікробів та хімічних речовин на руках. Однак, що робити, якщо мила і води поруч не опинилося?