З початку березня цього року різноманітні європейські країни винесли майже 100 попереджень щодо сальмонели в охолодженій та замороженій птиці з Польщі.
Портал системи швидкого сповіщення про продукти харчування(RASFF) опублікував дані про попередження з Болгарії, Хорватії, Чехії, Словаччини, Литви, Естонії, Латвії, Італії, Франції та Румунії. Більшість повідомлень були отримані від Литви, за нею Чехія та Болгарія. Нагадаємо, що основним виробником м'яса птиці в ЄС у попередньому році стала саме Польща (2,5 мільйона тонн з 15,2)
Загострена ситуація в Литві
Інспекції Державної продовольчої та ветеринарної служби (VMVT) встановили що м'ясо птиці з Польщі потрапляє до групи продуктів підвищеного ризику через порушення якості та безпечності. З початку квітня до середини травня VMVT провели оцінку 230 тонн м'яса птиці. Виявилося, що з 61 тонн м’яса, забрудненого бактеріями сальмонели, більшість має польське походження. Компанії, які розповсюджують небезпечну продукцію в Литві, санкціонуються та отримують доручення посилити внутрішні процедури контролю, ретельніше вибирати виробників та постачальників, регулярно проводити їх аудит та гарантувати надійність.
У квітні ще 19 тонн м’яса птиці з Польщі не було дозволено випускати на ринок. Рішення було ухвалено після того, як лабораторні випробування встановили, що п'ять партій були забруднені сальмонелою.
Болгарські дії
DG Sante, підрозділ Європейської Комісії з питань політики щодо якості та безпечності харчових продуктів, оцінив польський контроль за птицею під час аудиту в березні та квітні 2019 року. Незважаючи на виявлення деяких проблем, він також виявив, що Польща намагається впоратися зі все більшою кількістю попереджень, пов'язаних з Сальмонелою в м’ясі птиці.
У квітні цього року Болгарське управління безпечності харчових продуктів виявило дві поставки із понад 32 000 кілограмів заморожених курячих ніжок з Польщі, забруднених сальмонелою. Наступного місяця агентство наказало знищити понад 19 тонн польського м’яса птиці, забрудненої сальмонелою, після позитивного результату від охолоджених курячих ніжок.