+380948101009; 0322201009

Одними з найбільш популярних стандартів (схем сертифікацій) на системи управління безпечністю харчових продуктів є ISO 22000, FSSC 22000, BRC Food Safety, IFS Food. Інтереси останнього в Україні представляє Консорціум якості торговельних мереж.

ISO 22000 - міжнародний стандарт, який встановлює вимоги до системи менеджменту безпеки харчової продукції.

FSSC 22000 - це схема сертифікації системи управління безпечністю харчових продуктів, що включає стандарт ISO 22000, а також технічні галузеві специфікації і додаткові вимоги схеми сертифікації.

BRC Food Safety - стандарт для виробників харчової продукції, розроблений Британським консорціумом роздрібної торгівлі. Основна увага в цьому стандарті приділяється безпеці та якості харчових продуктів.

IFS Food - міжнародний стандарт, призначений для виробників харчових продуктів. Основна увага в цьому стандарті приділяється безпеці та якості харчових продуктів, а також якості процесів.

 

Основні причини внесення змін до нові версії міжнародних стандартів / схем сертифікацій:

- включення вимог до порівняльного аналізу GFSI версії 2020.1;

- посилення процесу ліцензування та програми цілісності;

- незначні редакційні зміни або поправки до вимог;

- процес постійного поліпшення.

Нові версії стандартів були розроблені в тісній співпраці з ключовими зацікавленими сторонами (органами з сертифікації, ритейлерами, виробниками харчових продуктів та ін.).

Тенденції змін у міжнародних стандартах:

- стандарти стають більш зрозумілими, доступними, зменшується кількість обов'язкових документів;

- у стандартах представлений підхід, заснований на оцінці ризиків. Такий підхід дозволяє проводити індивідуальну оцінку ризиків і акцентувати увагу на областях, важливих для унікальних процесів кожної компанії;

у вимоги стандартів включена культура безпеки харчових продуктів. Культура харчової безпеки - це загальні цінності, переконання і норми, які впливають на образ мислення і поведінку щодо харчової безпеки в рамках організації. Елементи культури безпеки харчових продуктів - це ті елементи системи управління безпечністю харчових продуктів, які найвище керівництво компанії може використовувати для підтримки культури безпеки харчових продуктів в компанії. Вони можуть включати в себе, крім іншого, інформування про політику і обов'язки в галузі безпеки харчових продуктів, навчання, відгуки співробітників з питань, пов'язаних з безпекою харчових продуктів, і вимір ефективності.

- у стандартах посилені вимоги до відповідальності вищого керівництва щодо розвитку і вдосконалення культури безпеки харчових продуктів;

- у стандартах більш детально розглядаються небезпеки;

- неоголошені перевірки стають обов'язковими;

- у стандартах використовується не наказував би підхід. Такий підхід дозволяє створювати індивідуальні рішення, що допомагає компаніям визначати такі методи контролю небезпек, які найкраще підходять саме для їх умов;

- у стандартах додається вимога по розробці продукту. Процедура проектування і розробки продукту повинна бути встановлена, впроваджена і підтримуватися для нових продуктів або змін продукту.

- більше уваги в стандартах приділено процесам, переданим на аутсорсинг.

 

Ключові зміни в міжнародних стандартах:

ISO 22000 - міжнародний стандарт, який встановлює вимоги до системи менеджменту безпеки харчової продукції.

FSSC 22000 - це схема сертифікації системи управління безпечністю харчових продуктів, що включає стандарт ISO 22000, а також технічні галузеві специфікації і додаткові вимоги схеми сертифікації.

BRC Food Safety - стандарт для виробників харчової продукції, розроблений Британським консорціумом роздрібної торгівлі. Основна увага в цьому стандарті приділяється безпеці та якості харчових продуктів.

IFS Food - міжнародний стандарт, призначений для виробників харчових продуктів. Основна увага в цьому стандарті приділяється безпеці та якості харчових продуктів, а також якості процесів.

 

Основні причини внесення змін до нові версії міжнародних стандартів / схем сертифікацій:

- включення вимог до порівняльного аналізу GFSI версії 2020.1;

- посилення процесу ліцензування та програми цілісності;

- незначні редакційні зміни або поправки до вимог;

- процес постійного поліпшення.

Нові версії стандартів були розроблені в тісній співпраці з ключовими зацікавленими сторонами (органами з сертифікації, ритейлерами, виробниками харчових продуктів та ін.).

Тенденції змін у міжнародних стандартах:

- стандарти стають більш зрозумілими, доступними, зменшується кількість обов'язкових документів;

- у стандартах представлений підхід, заснований на оцінці ризиків. Такий підхід дозволяє проводити індивідуальну оцінку ризиків і акцентувати увагу на областях, важливих для унікальних процесів кожної компанії;

у вимоги стандартів включена культура безпеки харчових продуктів. Культура харчової безпеки - це загальні цінності, переконання і норми, які впливають на образ мислення і поведінку щодо харчової безпеки в рамках організації. Елементи культури безпеки харчових продуктів - це ті елементи системи управління безпечністю харчових продуктів, які найвище керівництво компанії може використовувати для підтримки культури безпеки харчових продуктів в компанії. Вони можуть включати в себе, крім іншого, інформування про політику і обов'язки в галузі безпеки харчових продуктів, навчання, відгуки співробітників з питань, пов'язаних з безпекою харчових продуктів, і вимір ефективності.

- у стандартах посилені вимоги до відповідальності вищого керівництва щодо розвитку і вдосконалення культури безпеки харчових продуктів;

- у стандартах більш детально розглядаються небезпеки;

- неоголошені перевірки стають обов'язковими;

- у стандартах використовується не наказував би підхід. Такий підхід дозволяє створювати індивідуальні рішення, що допомагає компаніям визначати такі методи контролю небезпек, які найкраще підходять саме для їх умов;

- у стандартах додається вимога по розробці продукту. Процедура проектування і розробки продукту повинна бути встановлена, впроваджена і підтримуватися для нових продуктів або змін продукту.

- більше уваги в стандартах приділено процесам, переданим на аутсорсинг.

 

Ключові зміни в міжнародних стандартах:

ISO 22000:2018

FSSC 22000 (5.1)

BRC Food Safety (версия 8) 

IFS Food (версія 7)

Зміни:

• додані посилання на цикл PDCA (Плануй - Роби - Перевіряй - Покращуй), внесені пояснення по процесного підходу, циклу PDCA і ризик-орієнтованого мислення;

 

• додані принципи, властиві стандартам серії ISO;

 

• додана вступна інформація щодо високорівневою структури стандарту і побудови документа;

 

• внесено зміни до термінології і додані нові терміни;

 

• додані роз'яснення відмінностей валідації, верифікації та моніторингу;

 

• додані вимоги для визначення зовнішніх і внутрішніх питань, пов'язаних з метою організації та її можливістю домогтися намічених результатів;

 

• розширені зобов'язання вищого керівництва;

 

• додані нові вимоги щодо визначення ризиків і можливостей, дій, необхідних для вирішення виниклих питань, а також пов'язаного з ними планування;

 

• включені вимоги до визначення цілей по SMART (цілі повинні бути точними, вимірюваними, досяжними, актуальними і певними за часом);

 

• розширені вимоги в частині визначення та документування контролю процесів, відданих на аутсорсинг, додані вимоги щодо оцінки, вибору, моніторингу виконання / повторної оцінки зовнішніх постачальників;

 

• додані додаткові вимоги за обсягом внутрішнього і зовнішнього обміну інформацією, додані нові вимоги по зовнішньому обміну інформацією з клієнтами;

 

• додано вимогу про наявність документів, які необхідні згідно з вимогами органів державного контролю і нагляду;

 

• додані мінімальні вимоги по організації системи простежуваності і по верифікації та випробування ефективності системи простежуваності;

 

• змінено словосполучення "аварійна ситуація" на "події", включено вимогу щодо наявності документації з управління цими ситуаціями;

 

• розширено обсяг вихідних даних, які повинні конкретизуватися в технологічних схемах;

 

• додана рекомендація по найбільш детальному розгляду небезпек;

 

• об'єднані в одному документі План HACCP (аналіз ризиків і критичні контрольні точки) і документ OPRP (операційні програми попередніх умов) під назвою «План контролю небезпеки»;

 

• додані вимоги щодо валідації програмного забезпечення, використовуваного для моніторингу та вимірювання в рамках СМБПП (системи менеджменту безпеки харчової продукції), включаючи документально підтверджену інформацію по валідації;

 

• уточнено вимогу для оцінки кожної партії потенційно небезпечного продукту, доданий додатковий потенційний механізм використання невідповідного продукту (для альтернативного використання);

 

• додані вимоги щодо відповідальності організації з контролю запланованих і незапланованих змін, а також процесів аутсорсингу;

 

• внесені нові вимоги, пов'язані з відповідальністю організації за визначення процесів вимірювання та моніторингу, метою яких є оцінка виконання та ефективності СМБПП;

 

• розширені ввідні дані для створення програми аудиту: зміни в СМБПП і результати моніторингу та вимірювання повинні бути взяті до уваги при розробці програми аудиту;

 

• змінено структуру та кількість вступних даних для аналізу з боку вищого керівництва.

 

Зміни в ISO 22000:

• додані посилання на цикл PDCA (Плануй - роби - перевіряй - покращуй), внесені пояснення по процесного підходу, циклу PDCA і ризик-орієнтованого мислення;

 

• додані принципи, властиві стандартам серії ISO;

 

• додана вступна інформація щодо високорівневою структури стандарту і побудови документа;

 

• внесено зміни до термінології і додані нові терміни;

 

• додані роз'яснення відмінностей валідації, верифікації та моніторингу;

 

• додані вимоги для визначення зовнішніх і внутрішніх питань, пов'язаних з метою організації та її можливістю домогтися намічених результатів;

 

• розширені зобов'язання вищого керівництва;

 

• додані нові вимоги щодо визначення ризиків і можливостей, дій, необхідних для вирішення виниклих питань, а також пов'язаного з ними планування;

 

• включені вимоги до визначення цілей по SMART (цілі повинні бути точними, вимірюваними, досяжними, актуальними і певними за часом);

 

• розширені вимоги в частині визначення та документування контролю процесів, відданих на аутсорсинг, додані вимоги щодо оцінки, вибору, моніторингу виконання / повторної оцінки зовнішніх постачальників;

 

• додані додаткові вимоги за обсягом внутрішнього і зовнішнього обміну інформацією, додані нові вимоги по зовнішньому обміну інформацією з клієнтами;

 

• додано вимогу про наявність документів, які необхідні згідно з вимогами органів державного контролю і нагляду;

 

• додані мінімальні вимоги по організації системи простежуваності і по верифікації та випробування ефективності системи простежуваності;

 

• змінено словосполучення "аварійна ситуація" на "події", включено вимогу щодо наявності документації з управління цими ситуаціями;

 

• розширено обсяг вихідних даних, які повинні конкретизуватися в технологічних схемах;

 

• додана рекомендація по найбільш детальному розгляду небезпек;

 

• об'єднані в одному документі План HACCP (аналіз ризиків і критичні контрольні точки) і документ OPRP (операційні програми попередніх умов) під назвою «План контролю небезпеки»;

 

• додані вимоги щодо валідації програмного забезпечення, використовуваного для моніторингу та вимірювання в рамках СМБПП (системи менеджменту безпеки харчової продукції), включаючи документально підтверджену інформацію по валідації;

 

• уточнено вимогу для оцінки кожної партії потенційно небезпечного продукту, доданий додатковий потенційний механізм використання невідповідного продукту (для альтернативного використання);

 

• додані вимоги щодо відповідальності організації з контролю запланованих і незапланованих змін, а також процесів аутсорсингу;

 

• внесені нові вимоги, пов'язані з відповідальністю організації за визначення процесів вимірювання та моніторингу, метою яких є оцінка виконання та ефективності СМБПП;

 

• розширені ввідні дані для створення програми аудиту: зміни в СМБПП і результати моніторингу та вимірювання повинні бути взяті до уваги при розробці програми аудиту;

 

• змінено структуру та кількість вступних даних для аналізу з боку вищого керівництва.

 

Зміни в доп. вимогах FSSC

 

Управління послугами і закуповуються матеріалами:

• додалися вимоги до внутрішньої лабораторії;

• необхідна процедура закупівель в разі надзвичайних ситуацій;

• потрібно контроль заборонених речовин для забійних тварин;

• необхідно проводити аналіз специфікацій.

 

Маркування продукції:

• маркування повинно відповідати всім застосовним законодавчим і нормативним вимогам в країні передбачуваного продажу;

• необхідно врахувати вимоги щодо наявності алергенів;

• необхідно врахувати індивідуальні вимоги споживачів.

 

Зберігання та складування:

• необхідно організувати систему обороту товарних запасів відповідно до принципів FЕFО (First Expire, First Out - «Першим закінчився - першим йде») і FIFO (First In, First Out - «Першим прийшов - першим пішов»);

• додані нові вимоги до часу і температурі охолодження або заморожування продуктів після забою.

 

Контроль небезпек і заходи щодо запобігання перехресного забруднення:

• повинні бути розроблені спеціальні вимоги в разі використання активних матеріалів;

• повинен проводитися огляд тварин в процесі забою.

 

Верифікація ППУ (програми попередніх умов)

Повинні проводитися регулярні інспекції об'єкта і перевірки ППУ (для категорій С, D, G, I, К).

 

Розробка продуктів

Повинна бути встановлена, впроваджена і підтримана процедура проектування і розробки продукту для нових продуктів і змін продукту або виробничих процесів, щоб гарантувати виробництво безпечних і законних продуктів.

 

Стан здоров'я персоналу

Необхідно впровадити процедуру, яка гарантує відсутність несприятливого впливу здоров'я персоналу на операції з виробництва кормів (для категорії D).

 

Культура харчової безпеки

Впровадження культури харчової безпеки - нову вимогу GFSI. Культура харчової безпеки по GFSI - це загальні цінності, переконання і норми, які впливають на образ мислення і поведінку щодо харчової безпеки в рамках організації.

 

Зміни:

• впровадження культури безпеки продуктів;

 

• посилення вимог до відповідальності вищого керівництва;

 

• розширення вимог до моніторингу навколишнього середовища;

 

• посилення вимог щодо програми внутрішніх аудитів;

 

• заохочення підприємств для подальшого розвитку систем безпеки і захисту продуктів харчування;

 

• акцентування уваги до ризиків, які пов'язані з сировинними матеріалами тваринного походження (зокрема, по відношенню до ветеринарних лікарських препаратів, пестицидів та важких металів);

 

• розширення вимог щодо вибору постачальників сировинних і пакувальних матеріалів;

 

• додавання чіткості до вимог для зон ризику, які належать до категорій високого ризику, ризику з підвищеними санітарними вимогами, ризику з умовами навколишнього природного середовища;

 

• встановлення нового підходу до процесу аудиту та аудиторської звітності.

 

Програми аудитів без повідомлень залишаються добровільними.

 

Зміни:

• підвищена увага до оцінки на місці, меншу увагу до документації і меншу кількість вимог;

 

• багато вимог, які стосуються документації, були видалені або об'єднані. Для деяких розділів все ще необхідно надати документацію, наприклад, HACCP, продовольче шахрайство і продовольча захист;

 

• переглянута версія стала простішою для розуміння усіма користувачами;

 

• змінено структуру Протоколу сертифікації;

 

• чітко структурований аудиторський звіт і поліпшена система оцінки;

 

• кожен третій сертифікаційний аудит буде без оголошення;

 

• культура безпеки харчових продуктів включена в вимоги;

 

• процедура проектування і розробки продукту повинна бути встановлена, впроваджена і підтримуватися для нових продуктів або змін продукту або виробничих процесів, щоб гарантувати виробництво безпечних і законних продуктів.

 

Свіжі новини

Всі
Новини галузі
Наші новини
Відобразити більше Завантаження... NO MORE ITEMS